amp template

Paal

Paal

Paal is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Hulst. Tot en met 31-3-1970 gemeente Graauw en Langendam.  Het buurtschap Paal valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Graauw. Het buurtschap Paal heeft officiële, blauwe plaatsnaamborden en heeft daarmee een bebouwde kom. 

Oudere vermeldingen
De Paal. 

Ligging

Het buurtschap Paal ligt 2,5 km NNW van het dorp Graauw, aan het eind van de Paalseweg en verder rond de wegen Duivenhoeksestraat, Zeestraat, Emmaweg en Havenstraat.

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Paal 44 huizen met 412 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 80 inwoners.

Kern Paal bestrijkt een gebied van 10 hectare. Bevolkingsdichtheid per vierkante kilometer is 770 personen. 

Geschiedenis

Tot in de 19e eeuw bestonden de inwoners van Paal vooral van de mosselvangst, de visserij en het vletten van schoraarde. Door het op deltahoogte brengen van de zeedijk, wat in 1979 gereed is gekomen, is het oude haventje - omstreeks 1900 nog thuishaven van meer dan 80 mosselschippers - onder het huidige dijklichaam verdwenen. Sinds 1980 heeft het buurtschap een jachthaven.

Jaarlijkse evenementen

Op een zaterdag begin juli is er jaarlijks het Zomercarnaval Paal (optocht met 's avonds feest) (in 2018 voor de 10e keer). 

Natuur en recreatie 

Jachthaven Paal van Watersportvereniging Saeftinghe is een van de weinige getijdenhavens in Nederland, en grenst aan het prachtige natuurgebied Saeftinghe. De vereniging heeft in 2017 haar 50-jarig bestaan gevierd met de Saeftinghefeesten, 3 dagen in augustus, vol evenementen.

Onze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Adres

Dorpsstraat 46
4569 AK Graauw

Contacten

Email:
secdorpsraadgraauw@gmail.com