Mobirise

Uit het nieuws

Lichte stijging aantal inwoners gemeente Hulst
januari 2021

Voor Graauw-Paal-Zandberg ziet het aantal inwoners er momenteel als volgt uit:
940 inwoners, waarvan 482 mannen en 458 vrouwen.
(vorig jaar 929 inwoners, waarvan 473 mannen en 456 vrouwen)

Het inwoneraantal van de gemeente Hulst is in 2020 licht gestegen. De voorlopige cijfers geven aan dat er 13 inwoners meer zijn dan een jaar geleden (waarvan dus 11 in Graauw).
Er werden dit jaar veel minder kinderen geboren dan dat er mensen overleden; doch het aantal nieuwe inwoners was een stuk hoger dan het aantal mensen dat de gemeente Hulst verliet.
De gemeente Hulst telt momenteel 27.569 inwoners, waarvan 13.780 mannen en 13.789 vrouwen. Op 1 januari 2020 was het totaal aantal inwoners 27.565.

Er werden dit jaar 199 pasgeborenen geregistreerd in de gemeente Hulst, 109 jongetjes en 90 meisjes. In 2019 was dat aardig wat minder (174).
Dit jaar overleden 313 inwoners, 162 mannen en 151 vrouwen. In 2019 was het aantal overledenen 282.
In 2020 vertrokken in totaal 916 inwoners uit de gemeente Hulst. Daarvan was er in 230 gevallen
sprake van vertrek naar het buitenland.
Dit jaar werden 1.043 nieuwe inwoners geregistreerd. Hiervan kwamen 356 personen vanuit het buitenland (264 immigraties vanuit België).

De bovenstaande gegevens betreffen voorlopige bevolkingscijfers. Zodra de complete en
definitieve bevolkingsstatistieken over het jaar 2020 voor handen zijn, worden deze bekend
gemaakt. 

EHBO Graauw diplomauitreiking
Alles Lokaal Graauw

Streekproductenwinkel Alles Lokaal gaat van drukke winkelstraat in Hulst naar de polder van Graauw
PZC - Bob Maes november 2020
Foto: Peter Nicolai


GRAAUW - Een goed halfjaar na de sluiting in de Gentsestraat in Hulst is streekproductenwinkel Alles Lokaal terug. De drukke winkelstraat is verruild voor de stilte van de polder. ,,Of de mensen ons zullen vinden? Dat ligt aan ons.”

Alles Lokaal is ingetrokken in de biologische winkel van Voedselbron in Graauw, het voedselbos van Emiel en Sonja van de Vijver. Van een locatie waar altijd winkelend publiek langsloopt, naar een plek middenin de polder. Het is nogal een overgang. ,,Toch hebben we veel goede reacties gekregen", zegt uitbater Maarten de Ridder. ,,Juist vanwege corona kan het hier werken. Veel mensen willen niet meer snel die drukke supermarkt in, maar ruimte hebben om te winkelen. En de interesse in lokale producten is de laatste maanden sterk toegenomen.” Maarten is zelf altijd blij om naar de nieuwe winkel te rijden, die van vrijdag tot en met zondag open is. ,,Net alsof je op vakantie gaat. Of de mensen ons zullen vinden, ligt aan ons. De campagne op sociale media loopt in ieder geval goed.”Man (20) die buschauffeur in Hulst met mes neerstak blijft 3 maanden langer in de cel 

MIDDELBURG - De 20-jarige M.S. uit Graauw blijft 3 maanden langer in de cel voor het neersteken van een buschauffeur in Hulst. Dat heeft de rechtbank vandaag besloten. De man wordt poging tot doodslag ten laste gelegd.
PZC Bas Bareman Oktober 2020

De verdachte zit al 8 maanden in voorarrest. Zijn advocaat verzocht de rechtbank daarom zijn voorlopige hechtenis te schorsen. De rechtbank wees het verzoek af en verlengde het voorarrest met drie maanden tot begin januari.

De 20-jarige S. stapte eind februari in Hulst met twee anderen op de bus richting Sint-Niklaas. De drie zouden ruzie hebben gezocht met andere reizigers en op ramen hebben geslagen. De buschauffeur sommeerde hen de bus te verlaten, waarop de 20-jarige hem zou hebben bedreigd met een mes.

Toen de man uiteindelijk toch van de bus sprong, sloeg hij volgens de chauffeur hard tegen de zijkant van de bus. De chauffeur filmde de jongen, waarna de situatie escaleerde. De 20-jarige zou de chauffeur vervolgens hebben neergestoken met een scherp mes.

De chauffeur, een 51-jarige man uit het Belgische Burcht, liep een steekwond op van zo’n vijf centimeter diep en tien centimeter breed. Hij werd buiten levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht. De politie wist de drie na enkele dagen op te sporen. 

Verdachte Graauw
bekeuringen Graauw

Drie snelheidsduivels bekeurd bij controle tussen Graauw en Zandbergen 
PZC - Tanne Nijmeijer september 2020 

GRAAUW - De politie heeft gistermiddag snelheidscontroles gehouden tussen Graauw en Zandbergen. Er zijn drie bestuurders bekeurd voor te snel rijden, en één voor het rijden zonder de juiste papieren.
De controle werd uitgevoerd op verzoek van buurtbewoners, die hadden geklaagd over snelheidsduivels. Agenten konden drie automobilisten bekeuren voor het rijden van 110 km/u of meer op een weg waar de toegestane snelheid 80 km/u is.

Een buitenlandse bestuurder kreeg een proces-verbaal omdat hij geen geldige papieren bij zich had.

26 september: Lut De Baere exposeert in Galerie Terra Groda te Graauw 

Galerie Terra Groda start op zaterdag 26 september met een nieuwe tentoonstelling in Graauw.
Redactie PZC september 2020

De tentoonstelling onder de naam “Dan liever in de lucht” wordt gevuld met werken gemaakt door de hand van Lut De Baere. De Baere werkt het liefst met olieverf op canvas, maar sporadisch komen ook pastelkrijt, acrylverf en andere texturen als karton, papier en hout aan bod. De werken vloeien alle voort uit gevoel, emotie en mensen. De expositie is vanaf zaterdag 26 september tot en met zondag 25 oktober elke zaterdag en zondag te zien van 14.00 uur tot 17.30 uur. Galerie Terra Groda is te vinden aan de Dorpsstraat 44 in Graauw. 

Expositie Terra Groda Graauw
Zonnetrein Grenspark Groot Saefhinge

Zonnetrein rijdt weer door Grenspark Groot Saeftinghe
PZC - Bob Maes - september 2020

NIEUW NAMEN - De zonnetrein rijdt weer door Grenspark Groot Saeftinghe. De trein is in een nieuw jasje gestoken.
Ondernemers in het grenspark exploiteren de zonnetrein. Wie kennis wil maken met het park, kan zijn route zelf samenstellen via zonnetrein-grootsaeftinghe.eu. De trein rijdt onder meer langs negen stopplaatsen, zoals café 't Verdronken Land, de Mariahoeve in Nieuw Namen en het Voedselbos in Graauw. De trein gaat ook de grens over. Onderweg is er van alles te zien en zijn diverse streekproducten te proeven.

Kerk Graauw wordt leeggehaald om vochtschade te voorkomen
PZC: Sophie Stockman - juni 2020
Foto: © Willem Staat

GRAAUW - Vanwege stormschade en vocht wordt de voormalige kerk van Graauw deze week leeggehaald. De inventaris verhuist naar het bouwdepot van het bisdom Breda.

Het bisdom en de parochie Heilige Maria Sterre der Zee willen schade door vochtigheid aan het interieur voorkomen, laat een woordvoerder van het bisdom weten. ,,Er is al opgeruimd in de kerk en alle spullen zijn ingepakt in dozen. Die worden deze week opgehaald door een verhuisbedrijf.”

Het dak is na felle stormen niet helemaal waterdicht meer en de parochie Heilige Maria Sterre der Zee beschikt niet over de financiën om de kerk volledig te laten opknappen en in stand te houden. De voormalige Maria ten Hemelopnemingkerk aan de Dorpsstraat sloot de deuren in januari 2016 door teruglopend kerkbezoek. Sindsdien wacht het gebouw op een herbestemming. Hetzelfde gold voor de kerken van Sint Jansteen, Terhole en Stoppeldijk (Vogelwaarde). Sint Jansteen en Terhole hebben inmiddels een nieuwe eigenaar.

Kerk in verkoop
Voor de kerk van Graauw wordt door het bisdom nu een volgende stap gezet. Recent is er een bidbook voor kandidaat-kopers gemaakt, waar uitgebreide informatie over de kerk in staat. Daarmee is de kerk officieel in de verkoop. Het bisdom bekijkt of er serieuze potentiële kopers zijn voor het Rijksmonument uit 1856. De kerk is een bijzonder gebouw en volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden. Volgens de beschrijving van het monument is met name het interieur een zeldzaam voorbeeld van negentiende- en vroegtwintigste-eeuwse rijke kerkdecoratie en inrichting.

De Maria ten Hemelopnemingkerk in Graauw
Oktoberfest Graauw

Oktoberfest in Graauw gaat dit jaar niet door
PZC - Sophie Stockman - juni 2020
Foto: Camile Schelstraete 


Oktoberfest en de Herfstparty XXL in Graauw slaan een jaar over. De organisatie wacht de coronamaatregelen na september niet af.
Een stampvolle tent, grote pullen bier en inhaken op de banken. Graauw is ieder jaar in oktober voor twee dagen het ‘München van Zeeuws-Vlaanderen', maar dit jaar niet. De organisatie mikt op volgend jaar. Zij vindt het niet verantwoord om het Oktoberfest en de Herfstparty XXL dit jaar te houden, omdat het niet duidelijk is hoe de situatie tegen die tijd is. 

Opnieuw sloten van kledingcontainers dichtgelijmd
Omroep Zeeland - mei 2020

In de gemeente Hulst zijn opnieuw sloten van kledingcontainers vernield. Vorige week gebeurde dit bij negentien containers van Curitas. Nu meldt dat inzamelbedrijf dat lijm is gespoten in de sloten van acht containers.

Het gaat om twee containers in Graauw, twee in Lamswaarde en vier in Hulst. Maarten van Renssen van Curitas zegt dat de containers nu niet open gemaakt kunnen worden, laat staan worden geleegd. "Het valt niet mee om de containers open te maken, we moeten de sloten open slijpen."

Containers lopen over
Ook mensen die kleding in willen leveren, hebben daar nu last van. "Wij kunnen de containers niet legen en dus lopen ze over", zegt Van Renssen die ervan uit gaat dat iemand het heeft gemunt op de inzamelcontainers. Maar wie dat kan zijn en wat die persoon bezielt is een raadsel. "De containers staan uit elkaar, je loopt niet zomaar van de ene naar de andere."

'Dure hobby als dit doorgaat'
Curitas heeft opnieuw aangifte gedaan bij de politie en hoopt dat het dichtlijmen van de sloten snel stopt, want om met een slijptol aan de gang te gaan, ziet Van Renssen niet zitten. "Het wordt een dure hobby als dit zo doorgaat."

Van Renssen zegt dat de politie extra gaat surveilleren en hoopt dat mensen hem inlichten als ze iets verdachts zien. Dat kan bijvoorbeeld via het WhatsApp-nummer dat op de containers staat. Normaal kan op dat nummer worden doorgegeven wanneer een bak vol is.

Sloten kledingcontainers dichtgelijmd
Boer Paul Boënne uit Graauw maakte een hart voor de zorg

Boer Paul Boënne uit Graauw maakte een hart voor de zorg 
Omroep Zeeland - april 2020

Misschien heb je het al voorbij zien komen. Het enorme hart dat boer Paul Boënne uit Graauw samen met zijn zoon Joris maakte. Het hart is bedoeld voor alle mensen in de zorg en in het speciaal de vrouw van Boënne die ook in de zorg werkt.
Het idee begon aan de keukentafel. Samen met zijn zoon Joris keken ze hoe ze het hart uit moesten zetten. Toen zijn zoon zei dat hij het wel zonder GPS kon, was Paul Boënne eerst verbaasd. "Toen we buiten bezig waren, zag ik dat we het binnen een uur zo hadden gemaakt", vertelt de boer uit Graauw.

Een extra steuntje in de rug voor de mensen in de zorg. Dat is de boodschap achter dit hart. Het hart is speciaal bedoeld voor Veneranda Boënne, de vrouw van Paul. Ze werkt bij zorginstelling ZorgSaam op een afdeling met demente ouderen. "Mijn vrouw, maar ook anderen mensen, hebben zeker in deze tijd een extra zetje nodig. Dat ik er nu zoveel reacties op krijg, vind ik wel leuk", zegt Boënne.

Omroep Zeeland - April 2020
Boer Emiel uit Graauw ontwikkelt nieuwe landbouwmethode: 'Heel ingewikkeld, maar gezonder en voordeliger!'
Het akkerbouwbedrijf van Emiel van de Vijver in Graauw heeft een nieuwe landbouwmethode ontwikkeld waarbij hij biologische kippenmest gebruikt om zijn land mee te bemesten. Van de Vijver krijgt drie jaar lang dertigduizend euro subsidie van de provincie om zijn methode verder te ontwikkelen.
Van de Vijver is erg blij dat de provincie zijn project wil steunen. "Het blijft in ontwikkeling en niet alles gaat natuurlijk gelijk goed, dus we hebben die buffer echt wel nodig", legt Van de Vijver uit. De boer uit Graauw werkt samen met biologisch fruitteeltbedrijf de Reijngaard uit Hulst.

Volgens Van de Vijver zitten er heel veel voordelen aan zijn nieuwe landbouwmethode. "Het is beter voor je landbouwgrond, ik gebruik minder mest, mijn producten zijn gezonder en ik stoot ook nog een minder stikstof uit. Daarom vindt de provincie het ook zo belangrijk denk ik", vertelt hij terwijl hij naast de kippenmest staat.

"Dit is de kippenmest waar ik mijn land mee bemest. Het is biologisch en zit vol mineralen en gezonde vitamines. En het stinkt ook niet he", roept de boer terwijl hij aan de mest ruikt. De bedoeling is dat meer akkerbouwbedrijven in Zeeland met de nieuwe methode gaan werken, volgens Van de Vijver. "Waarom dat nu nog niet het geval is, omdat het allemaal zo voordelig is? Nou, het is nogal een ingewikkelde methode!"

De eerste bloemkolen van Van de Vijver moeten in juni boven de grond komen. "Vooralsnog zien ze er goed uit, maar we zullen zien waar onze nieuwe methode ons brengt", vertelt de boer.

Emiel van de Vijver ruikt aan zijn biologische kippenmest
Inulst op Graauw

‘Inulst’ staat komende tijd in Graauw
PZC - Sophie Stockman - maart 2020
Foto: © Peter Nicolai


Het mobiele kunstwerk ‘Inulst’ heeft de vestingstad verlaten. De letters staan voor het eerst in een andere kern van de gemeente Hulst en Graauw krijgt de primeur.

De letters staan tijdelijk aan de Zandbergsestraat, bij de voetbalvelden. De reden voor de verhuizing is dat er komende tijd veel te doen is in Graauw. Zoals de Kunstroute en Graauwrock. Door een foto van de letters te maken met de hashtag #Inulst wordt de gemeente gepromoot, is het idee. Maar je kunt er óók leuk op spelen, ontdekten de elfjarigen Jeroen (l) en Jimmie (r).

Graauwse schrijfster en kunstenares maken sieraden van botten, hond Oda helpt mee
PZC - Sophie Stockman maart 2020 -
Foto: © Peter Nicolai

Van niets iets maken. Dat doen Corine Kisling en Inge De Belder uit Graauw. Ze maken bijzondere en duurzame sieraden van rund- of lamsbot. Voor Corine’s hond Oda is een speciale rol weggelegd: de hond helpt mee.

Onder de naam Oda maken schrijfster Corine Kisling en beeldend kunstenares Inge De Belder uit Graauw sinds een jaar sieraden van natuurlijke materialen. ,,De naam lag voor de hand”, zegt Inge. De Laekense herder van twee jaar oud bracht Corine namelijk op het idee om botten een tweede leven te geven. Oda kreeg van Corine regelmatig een mergpijp om op te bijten. ,,De structuur van haar tanden stond erin en ik vond het jammer dat we dat moesten weggooien. Ik dacht, misschien kunnen we er wat mee doen.”

Graauws koraal
Inge De Belder (l) en Corine Kisling (r) maken sieraden van duurzame materialen, onder de naam Oda. De Laekense herder van Corine vormde de inspiratie voor het project én ze helpt mee.
Inge De Belder (l) en Corine Kisling (r) maken sieraden van duurzame materialen, onder de naam Oda. De Laekense herder van Corine vormde de inspiratie voor het project én ze helpt mee.  
Van slager André Biddelo kregen ze lamsbotten voor hun project en de mergpijpen kopen ze. Die worden vervolgens uitgekookt. Corine: ,,Twee keer, of vaker.” Inge, lachend: ,,Met als gevolg veel soep.” Na het prepareren van het materiaal slaan ze elk een eigen richting in. Corine maakt kettingen, armbanden en oorstekers en gebruikt het bot waar Oda op heeft gekauwd. ,,Ze maakt lijntjes met haar tanden, die je niet na kunt maken met je handen.”

Vervolgens zaagt ze het bot op maat en verft met natuurlijke producten als uienschillen, walnoot en boerenwormkruid. Die geven allemaal hun eigen kleur af. ,,Zo maken uienschillen geel.” De kleuren worden ondersteund door kleurstoffen uit biologische teelt zoals indigo, wouw en meekrap. ,,Ik gebruik dingen die je in principe zelf kunt kweken.” Het verven is een heel proces, vooral als er meerdere kleuren in één hanger worden gebruikt.

,,De kleur is mijn fascinatie. Ik heb zelf veel ontdekt, geëxperimenteerd en er boeken over gelezen. Ik heb me gebaseerd op wolverven met natuurlijke materialen want er is geen handboek voor het verven van bot.” Zo vond ze zelf Graauws koraal uit, een combinatie van meekrap en avocadopitten- en schillen.

Geïnspireerd door China
De gedetailleerde kettinghangers van Inge worden met de hand beschilderd op Graauws ivoor, het witte bot zonder de tanden van Oda. De beeldend kunstenares werkt normaal met grover materiaal maar gebruikt voor de hangers een fijn Chinees penseel. ,,Ik heb een jaar traditionele schilderkunst gevolgd in China.” De meeste hangers hebben een betekenis. ,,Zo staat de lotus voor zuiverheid en de kraanvogel staat voor gezondheid en een lang leven.” Inge beschilderde ook hangers met bladgoud, die gekleurd zijn door Corine. Geheel in lijn met de duurzame insteek, zijn de sieraden verpakt in doosjes van eco-karton en zakjes van eco-katoen.

Oda wint ook buiten Zeeland aan populariteit, er zijn al bestellingen van Hamburg tot Amsterdam. Dit jaar zou er werk verkocht worden tijdens de Kunstroute Graauw, maar die gaat vanwege het coronavirus niet door. Het evenement, dat dit jaar zou stoppen, krijgt volgend jaar wel een doorstart. Een nieuwe groep, waar ook Corine en Inge deel van uitmaken, neemt de organisatie over. Via kisling.nl zijn de sieraden van Oda ook te zien en te koop. 

Corine Kisling en Inge De Belder en Oda uit Graauw

Kortere carnavalsoptochten door ontbreken wagens

maar de sfeer zit erin
De optocht duurde wat korter dan normaal: de grote wagens reden niet mee, vanwege de wind.

Foto's: © Camile Schelstraete

Songfestival 2020 Graauw

Graauws voorproefje 'feest der feesten’ met songfestival
GRAAUW - Djerkenland Graauw nam dit weekend al een voorproefje op carnaval. Wagentje kijken, een lichtstoet en een songfestival. Het feest der feesten werd aangekondigd.
PZC: Edy de Witte februari 2020

De zaal in het Graauwse dorpshuis zat zaterdagavond vol voor veertien optredens tijdens het songfestival. Ook de leden van de Raad van Elf, onder aanvoering van Sugar Lee Hooper (William van Heese), traden voor het voetlicht, Graauw is er klaar voor.

Winnaars songfestival:
Jeugd:
Enkelingen: Snollebollekes (vrouwkes voor oranje);
Duo’s: BC ‘t Zooike (Hoe Lang is een Chinees);
Groepen: Julkia, Maud en Ashley(Vieze Jack met stuntpiloot)

Volwassenen:
Djerkenladies (Sugar Lee met zijn wandelclub)

Foto: William van Heese van de Raad van Elf als Sugar Lee Hooper met de Djerkenladies. © Michiel Kips 

GPS-dieven slaan hun slag in Graauw: ‘De deuren van de schuur waren nog gewoon op slot’
GRAAUW - De trekkers stonden achter slot en grendel. En toch is agrariër Maarten Boënne uit Graauw vier gps-systemen kwijt. De schade: enkele tienduizenden euro's. Vermoedelijk is het zondagnacht gebeurd. ,,Door de harde wind hebben we niets gehoord.”


PZC; Timo van de Kasteele februari 2020

De diefstal is maandagmiddag pas ontdekt. ,,Ik zag in de schuur een afgeknipte stekker op de grond liggen, toen wist ik genoeg”, zegt Maarten Boënne, die het loonbedrijf samen met zijn broer Joost en vader René runt. De exacte schade weet hij nog niet. ,,Een ruwe schatting? Dan denk ik aan 15.000 tot 17.000 euro per stuk.”
De dieven zijn goed voorbereid te werk gegaan, zegt Boënne. ,,De trekkers stonden in een afgesloten schuur. De deuren waren gewoon op slot. Hoe ze het voor elkaar hebben gekregen? Aan de zijkant van de schuur is aan de onderkant een damwandplaat losgeschroefd. Zo zijn ze binnengekomen.”

Niets gehoord
Wanneer de diefstal precies heeft plaatsgevonden, weet de boer niet. ,,Het moet zaterdagnacht of zondagnacht zijn gebeurd. We weten het niet en hebben ook niets gehoord. Onze honden, die normaal heel alert zijn, hebben niet geblaft.”
Vier nieuwe gps-systemen gaat het bedrijf dik 60.000 euro kosten. Plus de reparatiekosten aan de trekkers. Bij twee van de vier zijn de kabelbomen doorgesneden, zegt Boënne. ,,En dan moet ik de schuur nog repareren.” Het gebeurt volgens de agrariër regelmatig dat gps-systemen worden gestolen.

Gelukkig is het winter
,,Afgelopen jaar heb ik het een aantal keren voorbij zien komen op de ‘polderpreventie-app’”, zegt hij. Dat is een groep waar veel Zeeuws-Vlaamse boeren op aangesloten zijn. ,,We mogen van geluk spreken dat het winter is. Nu staan de trekkers toch stil.”
Boeren gebruiken het gps-systemen om op de centimeter nauwkeurig over het land te rijden. Het systeem lijkt op een grote iPad en bevat allerlei informatie over het land. ,,Het onthoudt precies waar je wel en niet bent geweest.”

De gps-dieven slaan steeds vaker toe. Ook in Zeeland. In november was het nog raak bij een boer in de polder bij Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland.

GPS-dieven Graauw
Wegwerkzaamheden Begoniastraat Graauw

Werkzaamheden in Begoniastraat Graauw
februari 2020

Update: In de periode van maandag 17 februari tot en met vrijdag 21 februari 2020 wordt ook gewerkt op de kruising Begoniastraat/Irenestraat. De kruising is die week dan ook afgesloten voor het verkeer. Daardoor is doorgaand verkeer in de Irenestraat tijdelijk niet mogelijk.
--------------------------------------------------
De Begoniastraat te Graauw krijgt in het nieuwe jaar haar definitieve bestrating. Zowel de rijbaan als de trottoirs worden definitief bestraat.

Deze bestratingswerken starten op maandag 6
januari 2020 en nemen naar verwachting tot medio maart 2020 in beslag.

De werken starten ter hoogte van Begoniastraat 4. Deze worden vervolgd in de richting van
nummer 6 en zo verder. Als laatste wordt het gedeelte van de Begoniastraat gelegen tussen de
Irenestraat en Begoniastraat 4 aangepakt.

Tijdens de werken is de Begoniastraat voor doorgaand verkeer afgesloten. Tijdens de laatste fase
van het werk wordt het fietspad in de Jacintastraat toegankelijk gemaakt voor voertuigen, zodat
via die zijde de Begoniastraat kan worden verlaten.

Lichte stijging aantal inwoners gemeente Hulst
13 januari 2020

Voor Graauw-Paal-Zandberg ziet het aantal inwoners er momenteel als volgt uit:
929 inwoners, waarvan 473 mannen en 456 vrouwen

Het inwoneraantal van de gemeente Hulst is in 2019 licht gestegen. De voorlopige cijfers geven
aan dat er 30 inwoners meer zijn dan een jaar geleden.
Er werden dit jaar veel minder kinderen geboren dan dat er mensen overleden; doch het aantal
nieuwe inwoners was een stuk hoger dan het aantal mensen dat de gemeente Hulst verliet.
De gemeente Hulst telt momenteel 27.565 inwoners, waarvan 13.817 mannen en 13.748
vrouwen. Op 1 januari 2019 was het totaal aantal inwoners 27.535.
Er werden dit jaar 174 pasgeborenen geregistreerd in de gemeente Hulst, 92 jongetjes en 82
meisjes. In 2018 was dat aardig wat meer (220). Dit jaar overleden 282 inwoners, 144 mannen
en 138 vrouwen. In 2018 was het aantal overledenen 278.
In 2019 vertrokken in totaal 906 inwoners uit de gemeente Hulst. Daarvan was er in 221 gevallen
sprake van vertrek naar het buitenland.
Dit jaar werden 1.034 nieuwe inwoners geregistreerd. Hiervan kwamen 366 personen vanuit het
buitenland (245 immigraties vanuit België).

EHBO Graauw diplomauitreiking
Collectebus

Politie waarschuwt voor nepcollectanten in Hulst
(Bron: PZC)

HULST - De politie waarschuwt voor nepcollecaten in Hulst. Volgens de politie bellen twee vrouwen die zeggen dat ze geld ophalen voor Unicef. De politie vraagt mensen die het niet vertrouwen 112 te bellen.

Afvalscheiding wijzigt per 1 januari 2020

Vanaf 1 januari 2020 mogen metalen verpakkingen - zoals frisdrankblikjes, conservenblikken en bijvoorbeeld ook chipszakken - bij het plastic verpakkingsafval en de drankkartons. Dit afval mag in de gemeente Hulst vanaf dat moment in de plastic zakken, samen met het plastic en de drankkartons, worden aangeboden.

Deze bundeling van afval wordt PMD-afval genoemd: plastic verpakkingsafval, metalen verpakkingsafval en drankenkartons. Dit PMD-afval wordt aangeboden aan een sorteerinstallatie, waar het verder wordt gescheiden en gereed gemaakt voor recycling/hergebruik. Meer info: via de gemeente Hulst

Afvalscheiding
Plaquette onthuld in Paal

Plaquette onthuld in Paal
In Paal werd op zaterdag 9 november 2019 een plaquette onthuld ter nagedachtenis van de – tijdens de Tweede Wereldoorlog - gesneuvelde bemanning van de bommenwerper “De Lancaster”. De plaquette is een initiatief van de Werkgroep Archeologie Hulst en de gemeente Hulst. De plaquette kreeg een plaatsje aan de muur van Paviljoen ’t Schor te Paal en werd onthuld door familieleden van de bemanning.

In de Tweede Wereldoorlog zijn zo’n 700 vliegtuigen neergekomen in Zeeland. Van het merendeel zijn de gegevens bekend. Dit was echter niet het geval bij een grote bommenwerper, die brandend neerstortte in het Speelmansgat vlakbij Paal. Zeven gesneuvelde bemanningsleden werden geborgen uit het wrak dat in het water lag. Verdere gegevens over de bemanningsleden, het type vliegtuig, nationaliteit of zelfs het jaartal van het voorval waren jarenlang onbekend.

Enkele leden van de Stichting Werkgroep Archeologie Hulst zijn er in geslaagd om meer informatie boven water te halen. Aan hand van enkele kleine wrakstukken, hebben zij toch het type vliegtuig weten te identificeren. Het bleek een Lancaster. De bemanning blijkt in Antwerpen te zijn begraven; in plaats van in Vlissingen, wat gebruikelijk was. Het vliegtuig is van de Canadese luchtmacht (RCAF) en wel van het 408 RAF Squadron. De EQ-R werd neergeschoten door een Duitse nachtjager in de vroege ochtend van 20 februari 1944. Daarbij kwam de gehele bemanning om het leven.

Samen tafelen in Terhole en Graauw
Edy de Witte 13-11-19, Bron: PZC
GRAAUW - In navolging van andere kernen als Ossenisse, komt er in Graauw en Terhole ook een dorpskeuken. Wie niet graag alleen eet, kan daar aanschuiven.

In ’t Schallemaaj in Ossenisse schuiven maandelijks tientallen dorpelingen aan om samen te eten. De dorpskeuken is daar een succes en andere dorpen gaan dat voorbeeld volgen.

Het Oranjefonds, project Happy People en de gemeente Hulst maken ‘kookgroep Graauw’ mogelijk. Daar kunnen de deelnemers elke woensdagmiddag aanschuiven nadat ze eerst samen hebben gekookt.

Deelname kost vijf euro
Aanmelden kan via 06-34075838 

Op de foto: Dorpskeuken in Ossenisse © Peter Nicolai

Dorpskeuken in Ossenisse
Pop-up restaurant Terre in voedselbos Voedselbron Graauw

Chef Thomas d’Hooghe keert met pop-up restaurant terug in Land van Hulst
Bob Maes 30-10-19, PZC
GRAAUW - Nee, het is niet de terugkeer van Hemelrijk. Toch waagt chef Thomas d’Hooghe zich samen met vriendin Tatsjana weer in het Land van Hulst met een pop-up restaurant, Terre. ,,Het zou een kleine bistro zijn, maar ik kon het weer niet laten.”  

Thomas d’Hooghe (29) zwaaide jarenlang de scepter over de keuken van Hemelrijk in Hulst. Tot 2012 was zijn vader Frank chef. Op 22-jarige leeftijd nam Thomas het van hem over en het duurde niet lang voordat de toonaangevende restaurantgids GaultMillau op de stoep stond. Het restaurant bij de basiliek kreeg uit het niets zestien van de twintig punten. De gids nomineerde Thomas meerdere keren voor de titel Belofte van het Jaar. In de zomer van 2018 gingen de pannen van het vuur en sloot Hemelrijk na 25 jaar de deuren. Thomas staat sindsdien achter de kachel van tweesterrenrestaurant Pure C in Cadzand-Bad.

Voedselbron Graauw
Nu keert hij - voorlopig - eenmalig terug in de gemeente Hulst met pop-up restaurant Terre in voedselbos Voedselbron Graauw. ,,Ik wilde graag iets buiten Pure C om doen, voor de mensen die altijd fan van Hemelrijk waren. Op een mooie locatie voor een man of 35.” Het idee is een tikkeltje uit de hand gelopen. ,,Mijn vriendin en ik wilden het twee avonden doen, maar het zijn drie avonden en een lunch op zondag geworden, met vier keer zestig man. Van een bistro naar een tweesterrenrestaurant. Ik zei tegen Tatsjana: ‘ik kon het weer niet laten'.”

Nieuwe prikkels zijn altijd leuk
Terre ontvangt gasten op vrijdag 29 november, zaterdag 30 november en zondag 1 december. De reserveringen zijn de deur uit gevlogen, alleen voor de lunch op zondagmiddag zijn nog tafels vrij. Waarom heeft hij voor Graauw gekozen? ,,In de zomer liepen we door het voedselbos. In de schuur is een biologische winkel en er is een keuken ingebouwd waar ze soms diners maken. Het is echt een mooie locatie.” Het is niet zo dat Thomas zich verveelt bij Pure C. ,,Maar nieuwe prikkels zijn altijd leuk. En ik was die week toch vrij. Tatsjana vindt het ook heel leuk om mee te doen. Ze is orthopedagoog in Antwerpen. Mensen denken misschien dat ik het grote brein hier achter ben, maar we doen het echt met zijn tweeën. Tatsjana regelt alles met leveranciers.”

Inspiratiebron
Terre serveert een zesgangenmenu en wijnarrangement. Het voedselbos geldt als inspiratiebron. ,,Daar groeit sassafras, dat smaakt naar citrus. Daar maak ik een azijn van die we combineren met oesters. Van de laatste rabarber heb ik compote gemaakt, ook met de amandelen die er groeien, gaan we iets doen. Ik haal zo veel mogelijk producten uit de omgeving van Hulst, want daar ben ik getogen.”

Redden rijke Zeeuwen ‘Notre Dame’ in Graauw?
PZC - GRAAUW - 23-08-2019
Jose Baars - Het is vrijdagmiddag, Graauw ligt er schijnbaar verlaten bij. Langs de Dorpsstraat verkoopt Martje Vlaamse wafels. Blijkbaar genoeg om er wekelijks terug te keren. Mijn bestemming ligt verderop: de Maria Hemelvaartskerk. Een vriend, die actief is voor de Stichting Oude Zeeuwse Kerken, heeft mij een bezoek aangeraden.

In het portaal scharrelt mijn gastheer, Jac de Baar rond. Hij kostert nog in deze kerk die in 2016 is gesloten. Hij opent de deur naar de kerk. En dan? Ik ben met stomheid geslagen. De Baar doet er ook het zwijgen toe. Ik geef mijn ogen de kost. Als ik de kans krijg loop ik in binnen- en buitenland kerken binnen. Maar zelden was ik zo verrast als in Graauw. Ik vond de kerk er van buiten maar gewoontjes uitzien. Toren en bakstenen kruiskerk – zo vind je er dertien in een dozijn. Maar als ik binnen kijk, besef ik hoe uniek de kerk is. Het is een understatement als ik zeg dat er véél te zien is. Het lijkt wel een museale opstelling met beelden, vaandels, crucifix, altaar en aanwezige fresco’s.

Frans De Vos
Bovendien is deze kerk volledig beschilderd. De plafonds, de wanden, kortom alles. En reuze verfijnd, qua kleuren en patronen. Dit is het werk van Frans De Vos (1880-1936), een Belgische vluchteling, schilder en circusdirecteur. Hij kwam tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Nederland en maakte ook de fresco’s van de Maria ten hemelopneming en bekering van Saulus. De Baar kan smakelijk over De Vos en zijn werk vertellen.

Maar verder blijkt vooral zijn respect en liefde voor de kerk, waar deze zeventiger zich over bekommert. In de formele beschrijving van het rijksmonument 507900 luidt de conclusie: Kerk van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden van niet alleen exterieur maar met name het interieur als rijk voorbeeld van 19de- en vroeg 20ste-eeuwse kerkdecoratie en inrichtingen; als zodanig van zeldzaamheidswaarde. In de periode van 1962-1965 heeft er een omwenteling plaatsgevonden in de Rooms-Katholieke kerk. De gebouwen werden sterk versoberd. Rijke decoraties zoals in Graauw nog te zien zijn, werden uit veel kerken verwijderd. ,,Deze kerk”, zo stelt De Baar, ,,heeft de katholieke beeldenstorm in de tijd van het Tweede Vaticaans Concilie doorstaan.” Ik loop verward rond in een bezienswaardige kerk die in onbruik is geraakt en stiekem vervalt. Links en rechts vertonen muren scheuren, doordat het veen in deze droge tijden inklinkt. Het gruis ligt op de grond.

Niet sentimenteel
Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat de boel zachtjesaan vergaat. Pastoor Wiertz is als voorzitter van het parochiebestuur makkelijk gebeld. ,,Het gaat in onze parochie niet zozeer om gebouwen, het gaat erom wat we nodig hebben voor ons geloof. Onze corebusiness is het doorgeven daarvan. Als het om gebouwen gaat, moeten we niet sentimenteel zijn. Bovendien, er staat toch niemand op die er een paar miljoen in stopt om de kerk bouwkundig weer in goede staat te krijgen?” Ik opper dat volgens de Quote 500 er ten minste elf zeer rijke Zeeuwen zijn, onder wie een aantal Zeeuws-Vlamingen van wie er vast wel enkele katholieke roots hebben. En het kan verbeelding zijn, maar door de telefoon klinkt de pastoor ineens een stuk enthousiaster. ,,Ja, als je dat voor elkaar zou kunnen krijgen ….”
Foto: De rooms-katholieke kerk in Graauw - Willem Staat

Redden rijke Zeeuwen ‘Notre Dame’ in Graauw
De Ketchupmobielen uit Graauw

De Ketchupmobielen uit Graauw
De komende weken zet het PZC Zeeuwse Foodtrucks in de spotlights. Deze week de Ketchupmobielen van de Ketchupfabriek uit Graauw.

PZC - GRAAUW - 11-07-2019
De Ketchupfabriek
Zij mogen niet ontbreken, want naast hun Ketchupfabriek, hebben ze twee oude Ford Transits waarin ze keukens hebben laten plaatsen. Patrick Keizer vertelt er graag over en met smaak. “Vanuit deze Ketchupmobielen serveren Lineke en ik Zeeuwse hotdogs of, vanuit de Vegabus, een vegetarische desembol met in ketchup gestoofde kastanje champignons. Want vanuit een foodtruck waar vlees wordt bereid kun je geen vegetarische hap serveren,” zegt hij stellig. Alles ziet er even verzorgd uit in deze mobiele keukens waar ketchup de hoofdrol speelt. “Volgend jaar organiseren we met een groep vrienden het Foodfestival Van Die Dingen Die Gebeuren in Terneuzen voor de vijfde keer. Dat wordt steeds groter en populairder,” vertelt hij trots. “Onze hotdog is gemaakt van Zeeuws varkensvlees uit Nieuwerkerk dat is verwerkt door slager Tom de Boeye uit Terneuzen. Het wordt geserveerd op een speciaal broodje van bakker Boussen Culinair uit Sint Jansteen. Sowieso komen de ingrediënten vooral uit Zeeland, daar is de ketchup van de Ketchupfabriek beroemd om natuurlijk.” Patrick bereidt nu ketchup in twee extra pannen omdat hij een grote order voor kerstpakketten kreeg. In plaats van de 70 flessen per week maakt hij er nu 100. Maar dat geeft allemaal niets, want ketchup is zijn lust en zijn leven en dat proef je. In juli staan ze nog op de Zomerfair in Oostburg en begin augustus zijn ze bij Foodtrucks by the Sea te vinden. Je kunt ze ook voor feesten en partijen benaderen.
Foto: De Ketchupfabriek -  Peter Mahu Fotografie

Raadslid CDA: ‘Begraafplaats Graauw ligt er maar oneerbiedig bij’
PZC - GRAAUW - 04-07-2019
,,Het vuil staat meters hoog en de looppaden zijn niet goed onderhouden.” Volgens Carry Nijskens van CDA Hulst ligt de begraafplaats van Graauw er maar ,,oneerbiedig” bij. Ze vraagt daarom om spoedig onderhoud.

Nijskens noemt de toestand van de begraafplaats erbarmelijk en vraagt burgemeester en wethouders het kerkhof zo snel mogelijk in orde te maken. Ook stelt ze dat enkele graven in zeer slechte staat verkeren. Nijskens vindt dat de eigenaren van de grafrechten de gehavende graven moeten opknappen.
Foto: Het kerkhof van Graauw. Peter Nicolai

Begraafplaats Graauw ligt er maar oneerbiedig bij
Zoete inval in epicerie Zoetebredero in Graauw

Zoete inval in epicerie Zoetebredero in Graauw
PZC - GRAAUW - 01-07-2019
Een dansje, een kopje thee, even snuffelen tussen de brocante of gewoon om je dagelijkse boodschappen. Het kan en mag allemaal vanaf 11 juli in het winkeltje Zoetebredero in Graauw.

Gerda Leys opent die dag ‘epicerie’ of ‘colmado’ Zoetebredero Voeding&Zo, een kruidenierswinkel onder haar dijkhuis aan de Oude Kaai, twee deuren verwijderd van de bekende Ketchupfabriek in Graauw. De ingang van de winkel bevindt zich aan de achterzijde, de doodlopende Kortestraat 3.

Op het binnenpleintje en achter de dubbele houten lila deuren waan je je bijna in Zuid-Frankrijk. De muren hebben terracottakleuren en binnen vind je een vintage koffiemolen, nostalgische koelvitrine, brocante kastjes, houten kistjes en manden voor groenten en koekjes. De stoere, metalen stellingkasten arriveren volgende week. Om het hoekje, in de ruimte erna, is de keuken waar Gerda verse kruiden droogt en confituren en chutneys maakt van de oogst uit eigen tuin.

Alle producten die Gerda verkoopt, zijn biologisch of, in elk geval, ambachtelijk en liefst uit de buurt. Ze haalt ze overal vandaan: koekjes net over de grens, brood en banket uit Terhole, kaas uit Biervliet, bier uit Ossenisse, groenten uit Kruiningen, aardbeien, bessen en artisjokken uit eigen tuin en eitjes van Gerda’s kippetjes. Ook voor wasmiddelen, toiletartikelen, zeep of biologische dierenvoeding hoeven de Graauwenaren het dorp niet uit.

Teleurstelling
Hoe enthousiast Gerda ook is, de aanleiding voor het winkeltje was minder leuk. De 52-jarige Antwerpse en haar man Frank, al jaren woonachtig in Graauw, zouden vier jaar geleden de herberg van Graauw overnemen. Alles leek in kannen en kruiken en Gerda had net haar baan in het ziekenhuis opgezegd om zich volledig op deze nieuwe uitdaging te storten. Vlak voor de overdracht kreeg ze te horen dat de koop niet doorging, omdat de herberg aan een ander was verkocht. ,,Dat was een grote teleurstelling, en tot overmaat van ramp raakte Frank daarna zijn werk ook nog kwijt. Ik besloot vanaf dat moment alleen nog maar dingen te doen waar ik volledig achter sta.”

Het resultaat is Zoetebredero Voeding&Zo. Gerda zet er haar schouders onder, want, zo meent ze: ‘zoiets moet ook in Graauw lukken!’

Buurderij
Die hoop heeft ze ook nog steeds voor de Buurderij die Gerda sinds maart in het gemeenschapscentrum van Graauw runt: een initiatief waarbij boeren of andere leveranciers hun producten, zonder tussenkomst van groothandel en supermarkt, rechtstreeks aan de klanten verkopen. ,,Tegen een eerlijke prijs voor de boer.”

De Buurderij is elke maandag tussen 17.00 en 18.30 uur open, maar storm loopt het nog niet. ,,Negentig procent van de klanten komt uit België. Dat is op zich niet erg, maar het is wél spijtig. Ik zou zo graag meer mensen uit Graauw zien. Ik ben bang dat het initiatief anders niet kan blijven bestaan; dan loont het voor de producenten niet om hier een middag te staan. Voor 2 pond kaas kun je niet verwachten dat ze naar hier komen.”
Foto: Nieuwe ambachtelijke winkel van Gerda Leys in Graauw. Peter Nicolai

Woonkamer is de wachtruimte van Thais afhaalrestaurant in Zandberg
PZC - ZANDBERG - 07-06-2019
Een Thais restaurant op de Zandberg? En dan ook nog in een huis? Jawel. Thai Food Prompong vestigde zich vier jaar geleden in het gehucht tussen Hulst en Graauw.

Thai Food Prompong is een afhaalrestaurant als geen ander. Het bevindt zich namelijk in de woning van Peter (51) en Mam (spreek uit: Mèm, 43) Huybrecht. Klanten komen via de voordeur naar binnen. De woonkamer is de wachtruimte. Wie even op zijn eten moet wachten, ploft neer op de bank waar Peter en Mam doorgaans tv kijken. In tegenstelling tot wachtruimtes van andere take-aways, liggen er geen vergeelde roddelbladen op tafel om de tijd te doden. ,,Ik maak gewoon een praatje met de klanten. Ze hebben vaak vragen over Thailand en ik geef hun dan reistips", zegt Peter.

Mam bereidt de maaltijden in haar eigen keuken. In een doorsnee keuken, op een vierpitsgasfornuis zoals vrijwel iedereen heeft. Dat is voor Mam wel eens behelpen. Peter: ,,Ze zegt altijd: ‘ik heb maar twee handen'. Dus ze kan ook niet met vijf pannen in de weer zijn.” Peter ontvangt de klanten en bezorgt eten aan huis. Dat doet hij naast zijn baan in de medicijnproductie. Vlak na zijn huwelijk met Mam in 2015 zijn ze het afhaalrestaurant gestart. ,,Mams Nederlands is nog niet heel goed, maar ze wilde niet thuis zitten. In Thailand is ze ook altijd met eten beziggeweest.”

Huur
En waarom dan een afhaal vanuit huis? ,,De huur in Hulst is niet te betalen. Kijk maar naar die wedstrijd dat je een halfjaar gratis kon huren, daarna moest je 2500 euro per maand betalen. Dat is niet te doen! We wilden thuis wel een tafeltje of vier neerzetten, maar dat mag ook niet zo maar. Dan moet het bestemmingsplan aangepast worden. Als het zo druk blijft als nu, kunnen we altijd nog iets gaan zoeken.” Alles gebeurt volgens de regels. ,,We staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en vanwege mijn baan in de farmacie ben ik het gewend super hygiënisch te werken.”

In het begin was het wel vreemd dat ze in onze woonkamer zaten, nu zijn we het gewend
Peter Huybrecht, Thai Food Prompong
In het begin was het best raar dat wildvreemden op de bank kwamen zitten. ,,Nu zijn we het gewend, het hoort erbij. Meestal hoeven klanten niet langer dan tien minuten te wachten.” Mam maakt alles zelf en vers. Alleen de loempia's rolt ze van tevoren. Het valt in de smaak. Peter: ,,Zeker in de weekenden mogen we niet klagen. We doen ook steeds meer buffetten en worden steeds bekender. Met de feestdagen hebben we voor het eerst menu's gedaan en dat ging echt heel goed. Als het nog drukker wordt, moeten we wel de keuken aanpassen. Ik wil graag een grote wokbrander, want in Thailand wokken ze gewoon op grote vuren.”

Peter en Mam gaan elk jaar naar de familie in Thailand. Onlangs hebben ze nog hun respect getoond aan de overleden koning Bhumibol. Na zijn dood hebben de Thai een jaar lang gerouwd. Een portret van Bhumibol siert nu de grote buffetkast in de woonkamer, dat samen met beelden van Buddha een Aziatisch tintje geeft aan de verder klassiek Hollandse inrichting. Peter voelt zich daardoor steeds meer Thai. ,,Stamppot eet ik alleen nog op het werk, maar omdat we thuis zo pittig eten, vind ik het vaak te flauw.”
Foto: Mam en Peter Huybrecht in de keuken met een groene curry en phad krapouw kai, een pittig kipgerecht. Peter Nicolai

Woonkamer is de wachtruimte van Thais afhaalrestaurant in Zandberg
Zeer dronken jongen aangehouden in Graauw

Zeer dronken jongen aangehouden in Graauw
PZC - GRAAUW - 30 mei 2019

De politie heeft een 23-jarige jongen uit Breda aangehouden op de Zandbergstraat in Graauw. De jongen was erg dronken en gaf geen gehoor aan een vordering van de politie om door te lopen. Daarna beledigde hij een agent.

De jongen was dusdanig van de kaart (hij blies 1180 ug/l) dat hij niet meer op zijn benen kon staan en niet meer wist wat hij deed. Nadat hij een belediging naar het hoofd van de agent slingerde werd hij aangehouden. Hij heeft de nacht doorgebracht in een politiecel.

GraauwRock for Specials smaakt naar meer
PZC - GRAAUW - 30 mei 2019
Polonaises lopen, zingen, dansen en tussen de bedrijven door even tijd nemen om te relaxen. Met zo'n 800 liefhebbers was de eerste editie van GraauwRock for Specials woensdagmiddag een doorslaand succes.

De bezoekers van het muziekfestival voor mensen met een beperking kregen op drie podia zowel buiten als in de grote tent een gevarieerd programma voorgeschoteld. Gerenommeerde bands en artiesten als VOF de Kunst, Wolter Kroes en de Snollebollekes traden op het Graauwse sportveld voor het voetlicht en stalen de show. Ook artiesten uit de regio, rapper Bustaflex, zangeres Belinda en Tijl Damen, vielen goed in de smaak.

Voor Jos de Block van Stichting GraauwRock was het al snel duidelijk. ,,Dit moet zonder meer een vervolg krijgen." Ook directeur-bestuurder Jeroen Leenknecht van Stichting 't Huus was razend enthousiast. ,,Met onze doelgroep bezochten we jaarlijks een dergelijk funfestival in Limburg. Door de handen ineen te slaan met Graauw Rock is dit festival for Specials uit de bus gerold.”

Spetterend
Mede dankzij tientallen vrijwilligers genoten de mensen met een beperking met volle teugen. De Happy Band die het spits afbeet, zette direct de toon voor een spetterend festijn. Chris Weissens, cliënt van de Tragel in Clinge, zette bij binnenkomst de muziek even op een zijspoor. Hij liet zich als dierenliefhebber eerst schminken als een tijger om daarna aan te sluiten in de polonaises. Want naast muziek was er omlijsting met een schminkstand, spelletjes , knutselen en circusacts van Jeugdcircus Reinardi uit Hulst.

Voor de grote namen nestelde de doelgroep zich zo dicht mogelijk bij het podium. Alle artiesten speelden hun muziek met veel gevoel en betrokken daar het publiek bij. Zo mochten bezoekers bij VOF De Kunst op het podium komen en lekker meezingen.

Rond de klok van zes uur sloot de Snollebollekes het festival af. De bezoekers gingen nog een keer uit hun dak en sprongen met hun laatste krachten van links naar rechts.
Foto: Deze bezoeker liet zich op Graauwrock for Specials eerst schminken als tijger. Boaz Timmermans

GraauwRock for Specials smaakt naar meer
Furism opent Graauwrock 2019

Furism mag GraauwRock vanavond openen
GRAAUW - De Antwerpse poprockband Furism heeft gisteravond the Road to GraauwRock gewonnen en mag vanavond op het sportpark van Graauw het ‘echte’ GraauwRock openen, waar de Zeeuwse band Racoon de topact is van het twintigjarige festival.

Furism sleepte met het optreden 373,5 punten in de wacht, net genoeg om de Utrechtse band Five Minute March (rock, hardrock, alternative rock, metal) voor te blijven. Het scheelde slechts anderhalve punt. Neon Principles (combi van pop, rock, funk en jazz) uit Antwerpen eindigde derde.

Aan Furism - met zanger Tim De Pooter, drummer Wesley Van Tichelt, bassist Bret Vlaeminck en gitarist Sten Vlaeminck - is de eer van GraauwRock 2019 vanavond om 18.00 uur te openen.
(Bron: PZC)

Graauwrock for Specials: Het eerste festival in Zeeland voor mensen met een verstandelijke beperking
Het begon als een 'leuk idee' en is uitgewerkt tot het grote festival Graauwrock for Specials. Het is het eerste festival in Zeeland voor mensen met een verstandelijke beperking en er werd meteen flink uitgepakt met grote namen als Snollebollekes en Wolter Kroes.

Het idee kwam van Jeroen Leenknecht, directeur van stichting 't Huus dat dagbesteding en opvang biedt aan mensen met een beperking. "In Limburg bestond het al en ik dacht het zou ook leuk zijn om zoiets in Zeeuws-Vlaanderen te organiseren", zegt Leenknecht. En dus besloot hij de handen ineen te slaan met Carlo Saman en Jos de Block van Graauwrock.

Extra maatregelen
De organisatie heeft extra maatregelen getroffen. Zo zijn er aangepaste toiletten, doucheruimtes en naast de EHBO is er ook een arts aanwezig. Daarnaast lopen er honderd vrijwilligers over het terrein, wordt er niet aan de volumeknop gedraaid tijdens het optreden en de lichten op de podia zijn gedimd. "Door teveel knipperende spotlights kunnen de cliënten namelijk overprikkeld raken", verklaart Leenknecht.

Het festival werd afgetrapt met de Happy Band bestaande uit cliënten van Stichting 't Huus.

Nieuwe stichting
De bedoeling is dat Graauwrock for Specials volgend jaar weer plaatsvindt. "We werken aan het oprichten van een nieuwe stichting waar het bestuur bestaat uit vertegenwoordigers van Graauwrock en 't Huus. Op die manier zal het makkelijker zijn om subsidies aan te vragen waardoor het organiseren van het festival in de toekomst een stuk gemakkelijker wordt!", aldus Saman.
(Bron: Omroep Zeeland)

Graauwrock voor Specials
Wegwerkzaamheden Graauw

GRAAUW - Schenkeldijk: 3 juni t/m 19 juni
Waterschap Scheldestromen gaat werkzaamheden uitvoeren aan de Schenkeldijk te Graauw. Deze werken worden uitgevoerd in de periode van maandag 3 juni tot en met woensdag 19 juni 2019.
Ter plaatse worden reparaties uitgevoerd aan de asfaltverharding.

In verband met deze werken is de Schenkeldijk tijdelijk afgesloten voor het doorgaande verkeer.
Nadere informatie: www.scheldestromen.nl of via tel. 088-2461000.

GRAAUW/ZANDBERG - Willem Hendrikstraat:
3 juni t/m 19 juni

Waterschap Scheldestromen gaat werkzaamheden uitvoeren in de Willem Hendrikstraat te Graauw en Zandberg. Het werk wordt in delen uitgevoerd. Ter plaatse worden reparaties uitgevoerd aan de asfaltverharding.

In de periode van maandag 3 juni tot en met vrijdag 7 juni 2019 wordt gewerkt aan het gedeelte van de Willem Hendrikstraat, gelegen tussen de Beerweg en Standertmolenstraat te Zandberg.

In de periode van donderdag 13 juni tot en met woensdag 19 juni 2019 staat het werk gepland in het gedeelte van de Willem Hendrikstraat, gelegen tussen de Beerweg en de Graauwse Kreekweg te Graauw.

In verband met deze werken is de Willem Hendrikstraat in de genoemde perioden tijdelijk afgesloten voor het doorgaande verkeer.
Nadere informatie: www.scheldestromen.nl of via tel. 088-2461000.

Wegwerkzaamheden Graauw
Auto te water Graauw

Dronken Belg gepakt na achtervolging met tractor en brandweerauto bij Graauw
GRAAUW - Een boer en de brandweer hebben donderdagavond met hun voertuigen de politie geholpen met het oppakken van een dronken automobilist. Die was ervandoor gegaan nadat hij in Zandberg, bij Graauw, in de sloot was gereden.

De Belgische bestuurder reed rond kwart over zes op de Willem Hendrikstraat de sloot in. Omdat hij daarna onvindbaar was, werd voor de zekerheid de brandweer uit Hulst opgeroepen. Even later bleek dat de man via een akker was weggelopen. Agenten zagen hem in de verte nog rennen.

Sloot
Een passerende boer in een tractor bood hulp: een agent klom ‘aan boord’ en samen gingen ze erachteraan. De achtervolging stokte echter toen de vluchtende man een sloot over sprong. Daarop stapte de agent van de tractor over op de brandweerauto - die kwam via de andere kant - en werd de achtervolging voortgezet.

Dat was teveel voor de vluchtende Belg, al gaf die zich niet zomaar gewonnen. Met hulp van een paar brandweermannen en het gebruik van pepperspray lukte het uiteindelijk om de man in te rekenen. Het bleek te gaan om een 55-jarige Belg. Hij was lichtgewond geraakt en werd door ambulancepersoneel behandeld. De man bleek te hebben gedronken. De boer heeft door het incident schade aan zijn gewassen opgelopen en gaat een schadeclaim indienen, meldt de politie. (Bron PZC)

Wegen dicht in Hulst voor filmopnames
GRAAUW - Studenten van de Royal Institute for Theatre, Cinema and Sound (RITCS) in Brussel filmen vanaf woensdag in de gemeente Hulst. Daarom zijn meerdere straten een tijdje dicht.

Een gedeelte van de Willem Hendrikstraaat in Graauw is woensdag tussen 12.00 en 19.00 uur dicht.

Donderdag en vrijdag is de Dorpsstraat in Graauw deels afgesloten tussen 10.00 en 20.00 uur vanaf de kruising Jacintastraat tot aan de pinautomaat bij Galerie Terra Groda, telkens voor de duur van een aantal minuten. Tussen de opnames door wordt het verkeer doorgelaten. Op navraag is aangegeven dat het stembureau gedurende de hele dag bereikbaar is.

Kunstroute Graauw 2019
Lintjesregen 2019 Graauw

Lintjesregen 2019

Namens Zijne Majesteit de Koning reikte burgemeester Jan-Frans Mulder ook een lintje uit nabij de haven in Paal. Daar kreeg Piet Verras een Koninklijke Onderscheiding opgespeld – voor zijn verdiensten voor oa Schutterijvereniging Veronica en De Friezen, Watersportvereniging Saeftinghe, Carnavalsvereniging De Djerken en gemeenschapshuis Graauw.
Prociatie, Piet! — bij Cafe In 'T Zicht Der Schelde.

Graauw krijgt weer een winkeltje voor brood en verswaren
Inwoners van Graauw hoeven vanaf deze zomer voor brood, verswaren of een pak wc-papier het dorp niet meer uit. Gerda Leys verkoopt deze in haar winkeltje Zoetebredero vanuit huis.

Gerda heeft de omgevingsvergunning binnen en is inmiddels druk bezig om de ruimte achter haar huis, van ongeveer 20 m2, om te toveren tot winkeltje. Ze verkocht al langer, op bestelling diervoeding en biologische producten, maar binnenkort kunnen mensen op vaste dagen bij haar terecht. Tot die tijd kunnen mensen groenten en fruit bestellen voor de week erop.

Pasta
Het is de bedoeling dat Zoetebredero, genoemd naar de rijkelijk bloeiende perenboom in de tuin en naar de dichter Bredero, van woensdag tot en met vrijdag de hele dag en zaterdag en zondag halve dagen, geopend is. In de winkel aan de Kortestraat 3 zijn behalve brood en een beperkt assortiment groenten en fruit, ook (bak)kaas en zuivel te koop. Verder maalt Gerda ter plekke koffie en verkoopt ze verse pasta van pastamaker Pastati.

In het assortiment van Zoetebredero zitten onder meer gedroogde kruiden uit eigen tuin, zelfgemaakte confituur, chutney, calendulazalf, olijfolie, Keltisch zeezout, rijstolie, zeep, wasmiddel, thee en kaarsen. Ook voor een cadeautje kunnen mensen er terecht.
"Ik word ook een stopplaats tussen Graauw en het grenspark Groot-Saeftinghe".

Gerda Leys is ook de drijvende kracht achter de Buurderij in Graauw, een initiatief om producten van boeren rechtstreeks aan de klant te leveren. Buurderij opende in maart dit jaar en is op maandagen open in het gemeenschapscentrum in Graauw.
(bron: PZC)

Zoete Bredero Graauw
Stichting For Specials

Happy band en optreden Circus Reinardi toegevoegd aan line up

Op 29 mei vindt GraauwRock for Specials plaats, een open-air muziek festival in Graauw. Het festival is voor iedereen toegankelijk en is op bepaalde punten aangepast zodat het voor mensen met een
beperking mogelijk is om ook te komen.

Iedereen kan komen genieten van optredens van Wolter Kroes, VOF de Kunst, Bustaflax, Tijl Damen, Belinda, de Happy Band, Circus Reinardi en De Snollebollekes.

Voor de jongere bezoekers is er nog
meer te doen zoals schminken, knutselen en enkele spelletjes.
Het Stimuleringsfonds van de Rabobank heeft om dit alles mogelijk te maken een donatie gedaan. Hierbij bieden ze voor de komende twee jaar financiële steun zodat dit speciale festival komende jaren kan plaatsvinden.

Houd je van een feestje waar iedereen geaccepteerd wordt zoals hij/zij is? Kom dan naar GraauwRock for Specials, want iedereen is wel een beetje speciaal!
Bestel nu je kaarten op https://www.graauwrock.nl/tickets/

Reiniging en inspectie riolering


Jaarlijks wordt een deel van de riolering in de gemeente Hulst gereinigd en geïnspecteerd. Vanaf maandag 8 april 2019 gaan die werken weer van start.

Ditmaal is de riolering in de volgende dorpen en buurtschappen aan de beurt: Ossenisse, Zeedorp, Baalhoek, Kruispolderhaven, Walsoorden, Vogelwaarde, Zandberg, Lamswaarde, Terhole en de leiding langs de Liniedijk in Hulst.

De werkzaamheden nemen tot en met vrijdag 10 mei 2019 in beslag.
De riolering wordt gereinigd door onder hoge druk water in het riool te spuiten. Daarbij zuigt een vacuümwagen het water en los gespoten vuil op. Na de reiniging wordt de bestaande toestand van een deel van de riolering middels een mobile camera vastgelegd.

Omdat tijdens de werkzaamheden grote drukverschillen in de riolering ontstaan, is het niet uitgesloten dat tijdelijk enige stankoverlast in de woningen ontstaat. Dit is te verhelpen door na de werkzaamheden alle waterkranen even open te draaien.

Ook is het mogelijk dat door overdruk tijdelijk enig rioolwater naar de panden terugstroomt. Het is dan ook verstandig om gedurende de reinigingswerkzaamheden het toilet af te sluiten.

Reiniging Riolering
Mobirise

Buurderij Graauw officieel geopend

GRAAUW - Buurderij Graauw werd maandag 25 maart 2019 feestelijk geopend met toespraken van Wieger de Valk, penningmeester van de Dorpsraad Graauw, Richard Meersschaert van EGTS, een Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking en natuurlijk Gerda Leys, buurderij-verantwoordelijke en initiatiefneemster.

Graauw Zingt gaf de opening een extra feestelijk tintje met hun repertoire bestaande uit Nederlandse liedjes en zeemansliedjes waaronder ook bekende liedjes uit onze streek.

Het was een gezellige drukte, alle bezoekers konden proeven van de heerlijkheden die de producenten hadden klaargezet en zowel producenten als bezoekers gingen met een tevreden gevoel naar huis.
Ook een producent die nog net niet aangesloten is bij de buurderij - Zorgboerderij Kloosterzande - was aanwezig en bezoekers konden naar hartelust proeven van de producten die gemaakt zijn door de clienten van deze zorgboerderij.

De verkoop voor de volgende buurderij - af te halen op maandag 1 april tussen 17.00 en 18.30 uur - is intussen al gestart. Aanmelden kan bij:
https://boerenenburen.nl/nl/assemblies/11903/

Leerlingen Ter Doest geslaagd voor het EHBO-diploma

EHBO-vereniging Graauw: Leerlingen van groep 8 van Ter Doest geslaagd voor het EHBO-diploma, kregen op 15 maart 2019 hun diploma uitgereikt

Van harte gefeliciteerd allemaal!

EHBO Graauw diplomauitreiking
Ketchupfabriek

Kinderen kunnen kijken bij Ketchupfabriek, Seafarm en Own Greens 

Drie Zeeuwse bedrijven doen op zaterdag 30 maart mee aan de bedrijvendag Het Klokhuis Onderneemt Backstage. Kinderen kunnen die dag een kijkje achter de schermen nemen bij ondernemers.

In Zeeland gaan de Ketchupfabriek (Graauw), viskwekerij Seafarm (Kamperland) en voedselkwekerij Own Greens (Burgh-Haamstede) open voor kinderen.

Bij de Ketchupfabriek (10.00 uur tot 17.00 uur) en Seafarm (11.00 uur tot 12.15 uur) zijn rondleidingen. Bij Own Greens (11.00-13.00 uur) kweken de jonge bezoekers zelf hun groenten. Daarna kunnen ze het groeiproces via social media volgen, tot de groenten na vijf weken ‘klaar’ zijn en ze aan ouderen in het dorp worden uitgedeeld.

Aan de open bedrijvendag doen in het hele land zo'n 130 bedrijven mee. Jeugdprogramma Het Klokhuis en de Kamer van Koophandel willen kinderen daarmee stimuleren om zelf ondernemend en creatief bezig te zijn. Aanmelden voor de bezoekjes is nodig, want het aantal plaatsen is beperkt. Dat kan via backstage.hetklokhuis.nl

Alle cultuurmakers in Hulst krijgen podium tijdens de Kunstroute in Graauw

tichting Hulst voor Elkaar zoekt ‘cultuurmakers’ die zich willen laten zien tijdens de Kunstroute in Graauw, op 13 en 14 april.

Dat evenement is de start van het nieuwe culturele seizoen in Hulst. Stichtingen, clubs en andere betrokkenen bij kunst en cultuur kunnen zichzelf promoten tijdens een infomarkt. Wie dat wil, moet wel een plekje reserveren. Dat kan bij Tamara Esseling via 06 40321409 of tesseling@hulstvoorelkaar.nl. 

Kunstroute Graauw 2019
Buurderij Graauw

Buurderij in Graauw

De Buurderij, waar onder andere boeren hun producten rechtstreeks aan klanten verkopen, opent maandag 25 maart in het gemeenschapscentrum van Graauw. Er gaan alleen ambachtelijke producten van de hand, zegt initiatiefnemer Gerda Leys.

In Graauw opent de veertiende Buurderij in Nederland. ,,Het is een direct verkooppunt, dus zonder tussenpersonen", vertelt Leys. ,,De producten moeten zelf gemaakt zijn en maximaal 250 kilometer van de Buurderij vervaardigd zijn.” De producten liggen niet in de supermarkt. Zo is er kaas van geitenkaasboerderij Pollehof in Kwadendamme en vlees van de biologische angusfokkerij Poelzicht in 's-Heer Abtskerke. ,,De meest dichtstbijzijnde verkoper is brouwerij De Kip in Ossenisse.” De Meulekar in Spui verkoopt zelfgemalen bakmix.

De producten zijn ietsje duurder dan elders, geeft Leys aan. ,,Omdat de boer een goede prijs krijgt, niet onder de verkoopprijs zoals wanneer hij aan de supermarkt verkoopt.” Vanaf 25 maart is de Buurderij iedere maandag geopend vanaf 17.00 uur.

Prijzen carnavalsoptocht Graauw 2019

Grote wagens:
1. De Sukkeljèrs;
2. De Zeverjèrs;
3. De Zuipcilinders;
Groepen 7 en meer personen:
1. De Vlerken;
2. Boozy Woozies;
3. De Toogvèrkes;
Groepen 3 t/m 6 personen:
1. Neef en nicht;
2. ‘t DBR team;
3. Dwaze Mieters; 
Enkelingen en duo’s:
1. Drankorgel;


De Sukkeljèrs
Mobirise

Graauw en Merckx gaan langer met elkaar door

Johny Merckx is ook volgend seizoen trainer van voetbalvereniging Graauw. Het bestuur van de zondag-vijfdeklasser en de oefenmeester uit Lamswaarde hebben het contract met één jaar verlengd, tot de zomer van 2020. Assistent-trainer Edy de Witte blijft ook langer bij de club.

Johny Merckx is sinds de zomer van 2017 als trainer aan Graauw verbonden. Hij was destijds de opvolger van Gino van den Broecke. Komend seizoen begint Merckx dus aan zijn derde jaar bij de club. ,,We hebben de afgelopen twee seizoenen als zeer prettig ervaren‘’, laat de vereniging weten. ,,Het bestuur, de technische commissie en de spelers zijn zeer tevreden met de contractverlenging.‘’
Bron: PZC 

Gratis gezondheidscheck in Graauw

Inwoners van Graauw kunnen op 14 februari gratis hun gezondheid laten checken. Welzijnsstichting Hulst voor Elkaar geeft daarmee een vervolg aan het project dat vorig jaar startte.

Bewoners kunnen onder meer hun bloeddruk, suiker en cholesterol laten meten. Ook worden het BMI, uithoudingsvermogen en kracht bepaald.

De bijeenkomsten is van 16.00 tot 19.00 uur. Wijkverpleegkundigen van ZorgSaam en Sport Zeeland zijn dan ook aanwezig. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Happy People gezondheidscheck
Mobirise

Werkzaamheden Drinkwaterleidingnet

Startdatum: 15-1-2019 om 08:30 uur
Verwachte einddatum: 15-1-2019 om 15:30 uur

Betreft de volgende straten in Graauw:
Langedamsedijk, Schenkeldijk, Polvisstraat, Oude Graauwsedijk, Graauwsepad, Graauwsedijk, Meloweg, Dorpstraat, Achtereindstraat.

Maatregelen treffen: Zet een kleine hoeveelheid drinkwater klaar, eventueel ook water om het toilet door te spoelen; gebruik tijdens de werkzaamheden geen water uit de kraan; spoel na hervatting van de watertoevoer alle binnenleidingen in huis goed door totdat het water weer helder is.

Heeft u vragen dan kunt u bellen met het Front Office van DNWG, tel. 0113-741100 (tussen 08.30-17.00 uur)

Er gaat weer gebouwd worden in Graauw

Het kunstpark in Graauw gaat plaats maken voor vier of vijf bouwkavels. Nieuwbouw in Graauw is volgens de dorpsraad en de gemeente Hulst nodig om nieuwe inwoners aan te trekken en het dorp leefbaar te houden.

Woningbouwcorporatie Woongoed gaat de kavels in de markt zetten. Het kunstpark wordt verplaatst. Veel kleine kernen krimpen, maar Graauw groeide vorig jaar met vijf inwoners. ,,Het lijkt weinig, maar ze zijn wel heel positief over ons dorp”, aldus voorzitter Ferdy van Campen tijdens de dorpsraadsvergadering.

Mobirise
Mobirise

Hulst bedankt negen levensreddende helden

Sinds 2011 huldigt de gemeente levensredders met een bokaal. Dit jaar waren er opnieuw negen aangemeld door slachtoffers of familieleden. Zelf vinden ze hun daad misschien maar ‘gewoon’, maar zo gewoon is het niet, meent Mulder. Zeker als je beseft dat de slachtoffers zonder de snelle hulp van soms wildvreemden, vrijwel zeker niet meer hadden geleefd

Op vrijdag 16 november 2018 zette Burgemeester Jan-Frans Mulder negen
levensredders in het zonnetje.
Dit waren:
1. Mevrouw Donja Herman uit Heikant
2. Mevrouw Petra Sponselee - Paelinck uit Heikant
3. Mevrouw Lydia Zaman uit Hulst
4. De heer Harry Wouters uit Graauw
5. De heer Jan Rijk uit Hulst
6. Mevrouw Katrien Kerckhaert uit Kloosterzande
7. De heer Jelle Jonkman uit Kloosterzande
8. De heer Vincent Lambert uit Vogelwaarde
9. De heer Steven Jansen uit Vogelwaarde

Jaarlijks worden in ons land vele mensen gered door het tijdig ingrijpen van een ander. Dit doordat ze bijvoorbeeld direct starten met reanimeren
als iemand een hartaanval krijgt of doordat ze een persoon uit een brandend huis of uit water halen. Ook in de gemeente Hulst komt dat voor. Het gemeentebestuur hecht er aan deze personen een blijk van waardering te geven voor deze levensbelangrijke daden.

Tot de levensredders behoort ook Harry Wouters uit Graauw, die zich geen seconde bedacht toen in 2016 een zeiljacht bij Paal kapseisde. Hij wist het vijftal opvarenden uit water te halen.

Ketchupfabriek wint MVO-prijs
Zeeuws-Vlaanderen 2018


GOES - De Ketchupfabriek uit Graauw wint de MVO-prijs Zeeuws-Vlaanderen. Eigenaren Patrick en Lineke Keizer kregen vanavond de award voor maatschappelijk verantwoord ondernemen op de netwerkbeurs Contacta in Goes uit handen van gedeputeerde Jo-Annes de Bat.

De Ketchupfabriek viert dit jaar zijn eerste lustrum. ,,Leuk dat we dan ook meteen een prijs krijgen’', zeggen Patrick en Lineke. Het stel produceert jaarlijks acht- tot tienduizend flessen ketchup per jaar. Vooral speciaalzaken zijn klant.

De Keizers halen hun tomaten bij het Voorlichtings- en Opleidingscentrum voor de Glastuinbouw in Terneuzen. Bij de productie van de ketchup wordt uitsluitend groene stroom gebruikt.

De Ketchupfabriek mag zich nu twee jaar lang de meest maatschappelijk verantwoorde ondernemer van de regio noemen.

Mobirise
Mobirise

Werkzaamheden Zandberg

De Standertmolenstraat te Zandberg moet worden herbestraat. Ook worden er ter plaatse enkele aanpassingen gedaan i.v.m. het 30 km/uur regime.

De werkzaamheden vangen aan op maandag 29 oktober 2018 en nemen naar verwachting tot en met 14 december 2018 in beslag. Uiteraard kunnen de weersomstandigheden de planning beïnvloeden. In verband met de werken is de Standertmolenstraat te Zandberg in de genoemde periode afgesloten voor het doorgaand verkeer. Het verkeer wordt ter plaatse omgeleid.

Het werk wordt in twee fasen uitgevoerd:
De eerste fase is het gedeelte van de straat gelegen tussen de overgang van asfalt naar klinkers (nabij huisnummer 30) en de kruising met de Theenaertstraat. Tijdens deze fase blijft de kruising nog vrij.

De tweede fase is de kruising met de Theenaertstraat tot aan de kruising met de Zoutestraat en Zandbergsestraat. 

Onze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Adres

Dorpsstraat 46
4569 AK Graauw